De invoering van Zero Emissie Zones (ZE-zones) in verschillende Nederlandse steden komt steeds dichterbij

Vanaf 1 januari 2025 zullen meerdere Nederlandse steden Zero Emissie Zones (ZE-zones) invoeren om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze zones zijn gericht op bestel- en vrachtauto’s, die in deze gebieden dan uitstootvrij moeten zijn.

C22c1
C22c1

Wat is een ZE-zone en wat is het verschil met milieuzones?

ZE-zones zijn afgebakende gebieden waarbinnen alleen emissievrije voertuigen zijn toegestaan. Het gaat om alle bestel- en vrachtauto’s die bestemd zijn voor het vervoer van goederen. Bij de RDW bekend onder de voertuigcategorieën N1, N2 en N3. De voertuigen in een ZE-zone mogen dus helemaal geen schadelijke uitstoot hebben, in tegenstelling tot milieuzones waar bepaalde vervuilende voertuigen beperkt of verboden zijn.

ZE-zones worden ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren, de gezondheid van inwoners te beschermen, en bij te dragen aan klimaatdoelstellingen door de uitstoot van CO₂ en andere schadelijke stoffen te verminderen.

Algemene informatie over de nieuwe maatregel

Wanneer u vanaf 1 januari 2025 met uw bedrijfswagen, die op diesel of benzine rijdt, in een van de binnensteden moet zijn, kan er dus het één en ander veranderd zijn. 33 gemeenten hebben onderzoek gedaan naar, of inmiddels besloten tot, invoering van ZE-zones. Per gemeente verschilt de ingangsdatum van de zero-emissiezone.

Welke steden introduceren een ZE-zone vanaf 2025?

Onder andere steden als Groningen, Maastricht, Nijmegen en Leiden hebben plannen om vanaf 2025 ZE-zones in te voeren. In totaal hebben 33 gemeenten aangegeven deze maatregel te gaan implementeren of daar onderzoek naar te doen.

Toegang tot ZE-zones is alleen toegestaan voor voertuigen die volledig uitstootvrij zijn, zoals elektrische of waterstof aangedreven voertuigen. Voor andere voertuigen gelden beperkingen en er kunnen boetes worden opgelegd bij overtreding.

Overgangsregeling en subsidie

Er is een overgangsregeling van kracht tot 2030 voor bepaalde voertuigen, zoals dieselvoertuigen van een Euro 6-norm die voor een bepaalde datum zijn geregistreerd. Deze voertuigen kunnen tijdelijk toegang krijgen tot de ZE-zones onder specifieke voorwaarden.

Vrijstellingen en ontheffingen zijn beschikbaar voor voertuigen die een bijzondere functie vervullen, zoals hulpdiensten, of voor voertuigen die nog niet uitstootvrij zijn maar essentieel zijn voor bepaalde economische activiteiten. Aanvragen voor ontheffingen kunnen via de RDW worden ingediend.

De overheid biedt subsidies aan voor de aanschaf van nieuwe uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s. Deze subsidies zijn bedoeld om ondernemers financieel te ondersteunen bij de overgang naar een uitstootvrij wagenpark en kunnen aanzienlijk helpen bij het dekken van de aanschafkosten van deze voertuigen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

bron: Op weg naar ZES
bron: Op weg naar ZES
camerahandhaving

Deze positieve ontwikkeling brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo moet er naast de implementatie van de ZE-Zones ook gedacht worden aan het handhaven hiervan. Brickyard is momenteel met verschillende gemeenten, zoals de hierboven genoemden, begonnen aan de voorbereiding van de komst van de ZE-zones, door een camerahandhavingssysteem te implementeren. In de opmars naar Zero Emissie Stadslogistiek is Brickyard ook in nauw contact met landelijke onafhankelijke adviesbureaus en betrokken bedrijven, zoals het SHPV en het RDW, die ook te maken hebben met hetzelfde thema.

Wij zijn al jaren specialist op het gebied van digitaal handhaven van geslotenverklaringen, voetgangersgebieden en milieuzones in verschillende vormen, door middel van camerahandhaving en scanauto's. Op deze manier zorgen wij, samen met handhavingsorganisaties, voor een betere leefbaarheid in vele steden in Nederland.

Meer weten over hoe Brickyard kan helpen bij het invoeren van de ZE-zones? Stuur ons een e-mail via info@brickyard.eu of neem contact op met onze account managers.